Tips om milieuvriendelijker te printen

tips milieuvriendelijk printen

Bij sommige organisaties wordt er aan de lopende band geprint. Dit is echter niet in alle gevallen nodig. We geven in dit artikel een aantal tips waarop er milieuvriendelijk kan worden geprint.

Creëer een printbeleid

Allereerst is het belangrijk om een beleid te maken met betrekking tot printen. Maak duidelijk naar het personeel wanneer er wel en niet mag worden geprint. Zo hoeven bijvoorbeeld interne documenten niet meer geprint te worden. Zo kunnen voor de vergaderingen verschillende documenten digitaal worden verspreid of een presentatiescherm worden getoond.

Recycle verschillende materialen

Het papier wat gebruikt is kan natuurlijk altijd nog worden hergebruikt. Hiervoor is het gemakkelijk om een extra bak te plaatsen naast de printer. Mocht het papier niet meer nodig zijn dan kan het hier worden gegooid, maar denk ook eens aan alle documenten die per ongeluk dubbel worden gekopieerd. Deze kunnen dan direct in de recycle bak, waardoor het papier niet volledig verloren. Naast papier kun je uiteraard nog meerdere dingen recyclen. Hierbij kun je ook denken aan de printer zelf. Deze worden tegenwoordig steeds vaker ingeleverd en omgebouwd tot een refurbished printer. Zo doe je er niet alleen goed aan om de printer in te leveren, maar ook door een A3 kleuren laserprinter te kopen bij Refurbished Printer.

Zorg dat de instellingen juist zijn

Wanneer je een kantoor hebt met mensen die bijna dagelijks moeten printen, kun je al heel veel bereiken door bij iedereen dezelfde standaard instellingen toe te passen. Hierbij kun je denken aan de instellingen voor het dubbelzijdig printen, maar ook door te kiezen voor een duurzaam lettertype. Zo hebben lettertypen zonder schreef, zoals Verdana, Calibri en Arial veel minder inkt nodig.

Zorg dat het papier juist wordt geplaatst

Het verkeerd plaatsen van het papier in de printer kan ook onnodige papierverbruik tegen gaan. Bij het niet juist plaatsen van het papier kan er enorm veel gekreukeld of scheef de printer uitkomen, wanneer er dan grotere documenten worden geprint en op grote kantoren door meerdere collega’s tegelijk, kan al dit papier eigenlijk al direct in de prullenbak.